Tento recept na Velikonoční mazanec je klasický, ale má i několik zajímavých prvků, které ho činí originálním a chutným.
Pokud by vás ale tento mazanec nebavil nebo vám přišel příliš tradiční, jde naprosto bez problémů použít náš oblíbený recept na Vánočku, jenom si ušetříte pletení Vánočky a těsto prostě plácnete na plech a uděláte z něj bochánek.
Velikonoční mazanec
Ingredients
- 500 gramů hladká mouka
- 100 gramů cukr
- 100 gramů máslo
- 250 ml mléko vlažné
- 2 kusy vejce
- 1 kus žloutek na potření
- 42 gramů droždí 1 kostka
- 1 lžička sůl
- 1 lžička citronová kůra nastrouhaná
- 1 lžička pomerančová kůra nastrouhaná
- 1 lžička vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr
- 100 gramů rozinky
- 50 gramů nastrouhané mandle nebo ořechy
- 1 lžička rum, nebo rumové aroma
- 1 lžička skořice není nezbytně nutná
Instructions
- Nejprve si připravte kynuté těsto. Rozdrobte droždí do vlažného mléka a přidejte 1 lžičku cukru. Nechejte kvásek asi 15 minut na teplém místě, aby začal pracovat.
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, sůl, strouhanou citronovou a pomerančovou kůru. Přidejte kvásek, rozšlehaná vejce a měkké máslo. Vypracujte hladké těsto.
- Přidejte do těsta rozinky, nastrouhané mandle nebo ořechy, vanilkový extrakt a rum (pokud používáte). Pokud chcete, můžete přidat i skořici. Těsto důkladně promíchejte.
- Přikryjte těsto utěrkou a nechte ho asi 1 hodinu kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Poté těsto vyklopte na pomoučněný váleček a vytvarujte kulatý bochník. Položte ho na plech vyložený pečicím papírem.
- Mazanec potřete rozšlehaným žloutkem a nechte ještě asi 15 minut kynout.
- Předehřejte troubu na 180 °C a pečte mazanec asi 30-40 minut, dokud nebude zlatohnědý a propečený. Pro ověření můžete do středu mazance píchnout špejlí – pokud vyjde suchá, je hotový.