Recept na Velikonoční mazanec

Tento recept na Velikonoční mazanec je klasický, ale má i několik zajímavých prvků, které ho činí originálním a chutným.

Pokud by vás ale tento mazanec nebavil nebo vám přišel příliš tradiční, jde naprosto bez problémů použít náš oblíbený recept na Vánočku, jenom si ušetříte pletení Vánočky a těsto prostě plácnete na plech a uděláte z něj bochánek.

Velikonoční mazanec

Ingredients
  

  • 500 gramů hladká mouka
  • 100 gramů cukr
  • 100 gramů máslo
  • 250 ml mléko vlažné
  • 2 kusy vejce
  • 1 kus žloutek na potření
  • 42 gramů droždí 1 kostka
  • 1 lžička sůl
  • 1 lžička citronová kůra nastrouhaná
  • 1 lžička pomerančová kůra nastrouhaná
  • 1 lžička vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr
  • 100 gramů rozinky
  • 50 gramů nastrouhané mandle nebo ořechy
  • 1 lžička rum, nebo rumové aroma
  • 1 lžička skořice není nezbytně nutná

Instructions
 

  • Nejprve si připravte kynuté těsto. Rozdrobte droždí do vlažného mléka a přidejte 1 lžičku cukru. Nechejte kvásek asi 15 minut na teplém místě, aby začal pracovat.
  • Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, sůl, strouhanou citronovou a pomerančovou kůru. Přidejte kvásek, rozšlehaná vejce a měkké máslo. Vypracujte hladké těsto.
  • Přidejte do těsta rozinky, nastrouhané mandle nebo ořechy, vanilkový extrakt a rum (pokud používáte). Pokud chcete, můžete přidat i skořici. Těsto důkladně promíchejte.
  • Přikryjte těsto utěrkou a nechte ho asi 1 hodinu kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  • Poté těsto vyklopte na pomoučněný váleček a vytvarujte kulatý bochník. Položte ho na plech vyložený pečicím papírem.
  • Mazanec potřete rozšlehaným žloutkem a nechte ještě asi 15 minut kynout.
  • Předehřejte troubu na 180 °C a pečte mazanec asi 30-40 minut, dokud nebude zlatohnědý a propečený. Pro ověření můžete do středu mazance píchnout špejlí – pokud vyjde suchá, je hotový.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating