vánočka

Tento vyzkoušený recept na skvělou vánočku vám jistě udělá radost. Není to klasická obyčejná vánočka, ale taková lepší, chutnější vánočka, která se hodí ke speciálním příležítostem, jako například Vánoce.

Vánoční vánočka

Prep Time 10 minutes
Cook Time 40 minutes
Course Dessert
Cuisine Česká kuchyně, Czech
Servings 8 lidí

Ingredients
  

vánočka – mokrá směs

  • 40 gramů droždí
  • 150 ml mléko
  • 100 gramů máslo
  • 80 gramů sádlo
  • 3 kusy žloutek
  • 1 lžička mandlový extrakt

vánočka – sypká směs

  • 400 gramů hladká mouka
  • 80 gramů cukr krupice
  • 1 balení vanilkový cukr
  • 1 špetka sůl
  • 40 gramů rozinky větší
  • 1 balení marcipán

posyp a dokončení

  • 1 kus vejce na potření před pečením
  • 1 hrst mandle na drobno na ozdobu
  • 2 lžíce cuk moučka na posypání

Instructions
 

  • Ideální by bylo, abyste si všechny suroviny nechali odležet aby měly pokojovou teplotu
  • Ohřejte si mléko lehounce tak, aby bylo vlažné. Poté dúkladně smíchejte cca 80 ml mléka, lžičku cukru a droždí. To se jmenuje kvásek. Kvásek začne po chvll pracovat (zvětšuje se objem, pění to).
    kvásek
  • Máslo se sádlem dejte rozehřát, ale poté vám musí zase zchladnout (nesmí být horké) než ho dáte do těsta.
  • Do velké mísy nasypte přes síto mouku, (aby to bylo nadýchanějš). Přidejte všechny ostatní sypké suroviny (cukr, sůl, vanilkový cukr, hrozinky). Pokud chcete dělat variantu s marcipánem, nakrájejte ho na malé kostičky a vysypte je do sypké směsi.
  • Rozmíchejte zbytek mléka se žloutky a vmíchejte do směsi. Poté vmíchejte i kvásek. Vše důkladně prohnětte. Nakonec přidejte směs másla a sádla a mandlový extrakt.
    vánočka
  • Přikryjte mísu s těstem utěrkou a dejte do tepla, cca 25°. Můžete například zavřít do trouby a pod mísu dát hrnec/misku s horkou vodou, nebo ji dát k radiátoru. Čekejte přibližně hodinu, ale v průběhu těsto 2-3x prohněťte.
  • Těsto rozdělte na 3 stejné části a každou z nich také na 3 části. Budete mít 9 stejných částí. Z každé uválejte hadovitý válček (nudl) o průměru ca 1-2 centimetry, prostě na délku plechu.
    Nyní budeme plést:
    – dolní část ze 4 částí- buď vždy proplést vnější 2 a pak vnitřní 2, nebo vezměte první zleva, přendejte ho úplně doprava pod druhým zprava a tak opakujte až do zapletení
    – střední ze 3 částí, jako cop
    – horní jenom 2 části dohromady
  • Potřete trošku spodní části shora rozšlehaným vejcem a položte na něj střední část, tu také potřete a na ni položte část hornl. (nevypotřebujte si vejce celé, ještě budete jednou potírat). Do boků vánočky píchněte shora šikmo špejle, aby vánočka držela tvar. Nechte ji ještě 20 minut vykynout.
    vánočka
  • Vánočku potřete zbytkem vejce a posypte mandlemi.
  • Pečte 20 minut na 180°, poté uberte na cca 160° ale vánočku už hlídejte podle toho jak je zvenku tmavá (může trvat 10-20 minut podle toho jak vám peče trouba). Poté vypněte troubu a nechte vánočku v troubě ještě dojít.
  • Nakonec vánočku posypte moučkovým cukrem a nechte vychladnout.
  • DOBROU CHUŤ
    vánočka

Notes

Pozn.. pokud chcete s vánočkou experimentovat, tak do ní můžete přidat nějakou chuťovou variantu (kousky čokolády, marcipán, kandované ovoce), múžete si hrát s extraktem (vynechat, nebo použít vanilkový namísto mandlového). Můžete také úplně vynechat sádlo, ale mně to chutá se sádlem víc. Pokud byste chtěli mít vánočku více klasickou, je to praticky stejný recept, jenom se použije mnohem více mouky (1 kg) a vánočka se nechává mnohem déle kynout (3 hodiny).
Keyword Vánoce, vánočka, Vánoční

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating