Recept na domácí pečivo (housky, rohlíky)

jednoduchý a rychlý recept jehož pomocí si večer zajistíte skvělou snídani na druhý den

Domácí rohlíky (slané)

chutné a jednoduché domácí rohlíky
Prep Time 15 minutes
Cook Time 12 minutes
Cuisine Czech
Servings 10 rohlíků

Ingredients
  

  • 400 gramů hladká mouka
  • 25 gramů droždí
  • 50 gramů rostlinný olej
  • 250 ml mléko vlažné, chudší kuchaři mohou použít i vlažnou vodu
  • 1 lžička cukr krystal
  • 1 lžička sůl
  • 1 kus vejce na potření

na posyp

  • 1 hrstka hrubozrná sůl na posyp
  • 1 hrstka kmín na posyp

Instructions
 

  • dáme si na sporák mléko a uděláme z něj vlažné mléko
  • mouku vysypeme do mísy, uprostřed uděláme ďolíček / mističku, do ní natrháme droždí a zasypeme lžičkou cukru a zalijeme troškou mléka (po okraj té "mističky"). Většina mléka nám ještě zbyde pro další použití
  • přikryjeme utěrkou (tu mouku s droždím, cukrem a mlékem, ne sebe) a čekáme 10 minut (vy i mouka)
  • poté mouku posypeme lžičkou soli, vlijeme zbytek mléka a vše důkladně ručně (nebo ve stroji) hněteme, postupně přidáme i olej a opět hezky prohněteme
  • troubu si nastavíme na 230 stupňů
    těsto rozdělíme na 10 částí, každou z nich ještě na 3, které upleteme do malého copánku a vyložíme na tác vyložený pečícím papírem
  • houstičky ještě před pečením potřeme lehce rozšlehaným vejcem a poté (!!!) posypeme hrubozrnnou solí a kmínem
  • pečeme cca 11-12 minut, od 10. minuty je možné teplotu zmírnit na cca 200°, podle toho jak vám peče trouba
  • DOBROU CHUŤ
Keyword housky, pečivo, rohlíky

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating