Linecké cukroví je základním Vánočním cukrovím. Jednoduché a chutné cukroví spočívá ze dvou placiček spojených marmeládou.
Linecké cukroví
Vánoční linecké cukroví
Ingredients
- 210 g hladká mouka
- 140 g máslo pokojová teplota
- 70 g cukr krystal jemný
- 2 kus žloutek
- 1 kus vejce na potírání horních placiček
- 1 pytlík vanilkový cukr
- 1 špetička skořice na špičku nože
- 0,5 kusu citron na kůru i šťávu
- 1 špetička prášek do pečiva na špičku nože
- 50 g hrubozrný cukr na posyp horních placiček
Instructions
- Rozmixujte žloutky s cukrem (krystal i vanilkovým). Pak přidejte máslo a opět důkladně mixujte.
- Přidejte citronovou šťávu a nastrouhejte kůru z poloviny citrónu. Přidejte skořici a prášek do pečiva. Opět rozmixujte.
- Postupně přidávejte mouku a míchejte špachtlí až vznikne těsto. To pořádně prohněťte. Poté zabalte těsto do potravinové fólie a na půl hodiny odložte do chladu.
- Těsto rozdělte na 4 části. Na vál si posypte trošku mouky, to samé na váleček a jednu z částí rozválejte na tenounké plátky. Z nich vykrajujte kolečka, která budete lepit k sobě. Kolečka zatím položte na plech, vyložený pečicím papírem. To udělejte pro všechny 4 kusy těsta.
- Linecké cukroví se skládá z horní a dolní placky. Horní placku potřete před pečením rozšlehaným vejcem a posypte ji pár zrnky hrubozrného cukru.
- Pečeme 8 minut na 180 stupňů celsia
- Po vychladnutí slepíme kousky zavařeninou.
- DOBROU CHUŤ!
Jedním ze základních prvků úspěchu lineckého cukroví je skvělá zavařenina. Na tu máme recept zde.