Red velvet je “takový lepší dort” má sebevědomí, hutnější piškot a lehounký svěží krém. Není přeplácaný krémem, není z něj cítit máslo a mazlavost. Je jako tanec půvabné princezny na nóbl plese.
Red Velvet
úžasný dort s luxusní chutí
Ingredients
korpus dortu
- 375 g hladká mouka
- 367 g cukr krupice
- 360 ml podmáslí
- 170 g máslo, hodně změklé
- 2 lžičky bílé balsamico
- 20 g pravé kakao (ne holandské)
- 3 kusy vejce
- 1 pytlík vanilkový cukr (optimálně ne vanilinový)
- 1 lžička vanilkový extrakt
- 1 lžička jedlá soda
- 0,5 lžička sůl
- 2 lžičky červené potravinářské barvivo
krém
- 250 g mascarpone
- 250 g Philadelphia
- 450 ml smetana ke šlehání
- 117 g cukr moučka
- 1 pytlík vanilkový cukr (optimálně ne vanilinový) nebo 1 vanilkový lusk
- 1 lžička vanilkový extrakt
Instructions
korpus
- Do menší mísy přesypeme přes cedník mouku a kakao. Posypeme solí a hezky zamícháme.
- Do velké mísy zašleháme na vyšší rychlost máslso s cukrem a vanilkovým cukrem. Za stálého šlehání přidáme vejce a vanilkový extrakt. Šleháme důkladně.
- Ve sklenici rozmícháme lžičkou podmáslí s barvivem. Barvivem nešetřete.
- Teď je ten pravý čas si předehřát troubu na 180 stupňů a vyložit dortovou formu pečícím papírem zespoda i ze stran.
- Do velké mísy vždy na střídačku přidáme a zašleháme kousek podmáslí a kousek mouky, až vznikne krásný a hladký krém.
- Do sklenice si rozmícháme balsamico s jednou sodou, vznikne šumivá pěna, kterou vylejeme a zamícháme do těsta, které pak hned vylijeme do připravené formy.
- Pečeme cca 60 minut, vyzkoušíme špejlí (když ji vytaženéme čistou, je hotovo).
- Hotový korpus vyndáme z formy a dáme vychladnout. Pokud máte naspěch, stačí nechat vychladnout cca půl hodiny, některé extrémní recepty balí korpus do potravinářské folie a nechávají v lednici přes noc.
krém
- Připravíme si krém tak, že ze šlehačky vyšleháme šlehačku, až je tuhá = při obrácení nádoby vzhůru nohama se ani nehne. V jiné míse pak důkladně rozšleháme mascarpone, philadelphii, vanilkový extrakt, vanilkový cukr a moučkový cukr. Šlehačku pak do této směsi postupně zašleháme.
- Korpus pak rozřízneme na 3 díly (podélně :o) …
- … a mezi ně namažeme krém. Zbylým krémem pomazáme dort nahoru a po stranách. Chutnou přízdobou jsou pak například maliny, nebo jiné ovoce se svěží chutí.
- a je hotovo, výsledný výtvor můžete posypat drobky z krájení korpusu
- dobrou chuť!