Nejlepší jehněčí – na slanině, se zapečenými bramborovými plátky

jehněčí

Je to tak, máme ovce. Sice jenom asi 2-3 ročně, ale to nevadí, cítím se býti obrovským expertem na jehněčí. Několik receptů jsem již zkusil a tohle je ten jednoznačně nejlepší.

Jehněčí na slanině s bramborovými lupínky

Prep Time 15 minutes
Cook Time 4 hours
Course Main Course
Cuisine Czech
Servings 6 porcí

Ingredients
  

  • 2 kusy jehněčí nebo kolik chcete, my to děláme akorát aby se to vešlo na plech, což vyjde na 2 větší kusy
  • 300 gramů slanina
  • 1 kus cibule
  • 3 stroužky česnek
  • 10-15 kusů brambor
  • 1 kousek másla
  • 3 lžičky sůl
  • 2 špetky rozmarýn

Instructions
 

  • Jehněčí chce čas. Takže buď počítejte s tím, že si přivstanete, nebo bude prostě oběd trošku později. Nespěchejte, nedá se to urychlit.
  • Zapněte troubu na 170 stupňů, dejte trochu másla na pekáč a šoupněte ho na chvíli do trouby, aby se máslo rozteklo.
  • Slaninu nakrájejte na kostičky, smíchejte s cibulí nakrájenou na kostičky, rozmačkanými stroužky česneku a 3 lžičkami soli.
  • Vyndejte pekáč s rozehřatým máslem z trouby, rozetřete máslo po pekáči. Dejte jehněčí na pěkáč a "potřete" ho směsí slaniny a ostatních ingrediencí. Hezky z obou stran. Posypte rozmarýnem.
    Jehneci
  • Přikryjte alobalem a pečte 3 hodiny na 170.
  • Mezitím si očistěte brambory (my necháváme ve slupce, ale jak chcete) a nakrájejte je na plátky.
  • Po těch 3 hodinách vyjměte pekáč z trouby, opatrně odkryjte alobal (pozor, budete ho ještě přiklápět) a vykládejte brambory kolem jehněčího a posolte je.
    jehněčí
  • Přiklopte zpátky a pečte ještě hodinu na 180.
  • Odklopte alobal a podle toho, jestli podle vás potřebuje jehněčí ještě kúrčičku, můžete nechat cca 20 minut péct odkryté. Za mně to ale není nutné.
    Jehneci
  • Hotovo, dobrou chuť!
  • Pozor – jehněčí výpek (sádlo) tuhne při vyšších teplotách než u ostatního masa, takže je dobré podávat na teplých talířích, nebo jíst rychle.

Notes

Je jenom na vás, jestli to chcete o hodinu zkrátit, nebo ne. Ale když jsem to dělal 3 hodiny, bylo to obvykle ještě tuhé, po 4 hodinách se to krásně rozpadá.
Keyword jehněčí, jehněčí nejlepší recept, pomalo pečené jehněčíč

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating