2kusyjehněčínebo kolik chcete, my to děláme akorát aby se to vešlo na plech, což vyjde na 2 větší kusy
300gramůslanina
1kuscibule
3stroužkyčesnek
10-15kusůbrambor
1kousekmásla
3lžičkysůl
2špetkyrozmarýn
Instructions
Jehněčí chce čas. Takže buď počítejte s tím, že si přivstanete, nebo bude prostě oběd trošku později. Nespěchejte, nedá se to urychlit.
Zapněte troubu na 170 stupňů, dejte trochu másla na pekáč a šoupněte ho na chvíli do trouby, aby se máslo rozteklo.
Slaninu nakrájejte na kostičky, smíchejte s cibulí nakrájenou na kostičky, rozmačkanými stroužky česneku a 3 lžičkami soli.
Vyndejte pekáč s rozehřatým máslem z trouby, rozetřete máslo po pekáči. Dejte jehněčí na pěkáč a "potřete" ho směsí slaniny a ostatních ingrediencí. Hezky z obou stran. Posypte rozmarýnem.
Přikryjte alobalem a pečte 3 hodiny na 170.
Mezitím si očistěte brambory (my necháváme ve slupce, ale jak chcete) a nakrájejte je na plátky.
Po těch 3 hodinách vyjměte pekáč z trouby, opatrně odkryjte alobal (pozor, budete ho ještě přiklápět) a vykládejte brambory kolem jehněčího a posolte je.
Přiklopte zpátky a pečte ještě hodinu na 180.
Odklopte alobal a podle toho, jestli podle vás potřebuje jehněčí ještě kúrčičku, můžete nechat cca 20 minut péct odkryté. Za mně to ale není nutné.
Hotovo, dobrou chuť!
Pozor - jehněčí výpek (sádlo) tuhne při vyšších teplotách než u ostatního masa, takže je dobré podávat na teplých talířích, nebo jíst rychle.
Notes
Je jenom na vás, jestli to chcete o hodinu zkrátit, nebo ne. Ale když jsem to dělal 3 hodiny, bylo to obvykle ještě tuhé, po 4 hodinách se to krásně rozpadá.
Keyword jehněčí, jehněčí nejlepší recept, pomalo pečené jehněčíč