Rybizová sťáva
Ingredients
- 2 kg červený rybíz možno přichutit i černým rybízem
- 200 gram cukr krupice na úvodní odstátí
- 3 kg cukr krupice na vaření sirupu
- 0,5 litr voda na úvodní odstátí
- 3 gram kyselina citronová na vaření sirupu
Instructions
- rybíz opláchněte, není nutné ho tak úpěnlivě odstopkovávat, protože se stejně bude cedit, ale zase z toho neudělejte úplny peklo
- rybíz zalijte 0,5 litrem vody a 200g cuktu, promíchejte a nechte 3-4 dny odležet v chlapu, přičemž ho tak 2x denně promíchejte
- poté vše přeceďte přes plátno, přidejteš 3 kg cuktu a 3g kyseliny citronové a dejte na plotnu. Zahřívejte pod bodem varu (60-70 stupňů) a sbírejte pěnu, nechte takto cca 5 minut
- lahve si vyvařte, je to důlěžité, ať vám sirup nezplesniví
- vše slejte do lahví a lahve po naplnění položte na bok
Notes
V jednom malém městě na jihu České republiky, kde se vinice střídají s ovocnými sady, žila paní Marie. Byla známá svými dovednostmi v kuchyni a zvláště pro její domácí rybízový sirup, který byl tak lahodný, že se o něm šířily pověsti až do vzdálených koutů země. Každé léto, když rybíz dosáhl své nejlepší zralosti, paní Marie strávila hodiny sbíráním těchto malých červených klenotů, aby je poté pečlivě zpracovala do svého výjimečného sirupu. Tento sirup byl tak oblíbený, že místní obchod s potravinami začal nabízet její recept jako součást svého sortimentu, což přilákalo mnoho návštěvníků do města.
Příběh o paní Marii a jejím rybízovém sirupu se stal inspirací pro mnoho domácích kuchařů a kuchařek, kteří se rozhodli vyzkoušet tento recept a připravit si vlastní verzi tohoto lahodného sirupu. Recept se stal tak populární, že se na internetu objevilo mnoho blogů a webových stránek věnovaných tomuto tématu. Díky tomu se domácí rybízový sirup stal nejen symbolem města, ale také oblíbeným vyhledávacím dotazem pro milovníky domácích receptů po celém světě. A tak, díky paní Marii a jejímu výjimečnému sirupu, se malé město na jihu České republiky stalo známým místem pro všechny, kteří hledají autentické a chutné domácí recepty.