Go Back

Rybizová sťáva

recept na domácí rybízovou šťávu
Course Drinks
Cuisine Czech

Ingredients
  

  • 2 kg červený rybíz možno přichutit i černým rybízem
  • 200 gram cukr krupice na úvodní odstátí
  • 3 kg cukr krupice na vaření sirupu
  • 0,5 litr voda na úvodní odstátí
  • 3 gram kyselina citronová na vaření sirupu

Instructions
 

  • rybíz opláchněte, není nutné ho tak úpěnlivě odstopkovávat, protože se stejně bude cedit, ale zase z toho neudělejte úplny peklo
  • rybíz zalijte 0,5 litrem vody a 200g cuktu, promíchejte a nechte 3-4 dny odležet v chlapu, přičemž ho tak 2x denně promíchejte
  • poté vše přeceďte přes plátno, přidejteš 3 kg cuktu a 3g kyseliny citronové a dejte na plotnu. Zahřívejte pod bodem varu (60-70 stupňů) a sbírejte pěnu, nechte takto cca 5 minut
  • lahve si vyvařte, je to důlěžité, ať vám sirup nezplesniví
  • vše slejte do lahví a lahve po naplnění položte na bok

Notes

Z 1 kg rybízu se obvykle připraví 2 litry sirupu - proveřit
 
Keyword sirup, šťáva