Nejprve si připravte kynuté těsto. Rozdrobte droždí do vlažného mléka a přidejte 1 lžičku cukru. Nechejte kvásek asi 15 minut na teplém místě, aby začal pracovat.
Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, sůl, strouhanou citronovou a pomerančovou kůru. Přidejte kvásek, rozšlehaná vejce a měkké máslo. Vypracujte hladké těsto.
Přidejte do těsta rozinky, nastrouhané mandle nebo ořechy, vanilkový extrakt a rum (pokud používáte). Pokud chcete, můžete přidat i skořici. Těsto důkladně promíchejte.
Přikryjte těsto utěrkou a nechte ho asi 1 hodinu kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Poté těsto vyklopte na pomoučněný váleček a vytvarujte kulatý bochník. Položte ho na plech vyložený pečicím papírem.
Mazanec potřete rozšlehaným žloutkem a nechte ještě asi 15 minut kynout.
Předehřejte troubu na 180 °C a pečte mazanec asi 30-40 minut, dokud nebude zlatohnědý a propečený. Pro ověření můžete do středu mazance píchnout špejlí – pokud vyjde suchá, je hotový.