Go Back
palačinka

Luxusní palačinky

Prep Time 15 minutes
Cook Time 20 minutes
Cuisine Czech
Servings 3 osoby

Ingredients
  

palačinky

  • 0,5 litr mléko polotučné, čerstvé
  • 200 gram hladká mouka
  • 2 kus vejce
  • 1 špetka sůl
  • 0,5 lžičky vanilkový extrakt
  • 1 kus nastrouhaná kůra z citronu
  • 1 lžíce cukr moučka

přizdoba dle chuti

  • nutela
  • marmeláda
  • zmrzlina

Instructions
 

  • Postup je velmi jednoduchy. Do mleka vyklepneme 2 vejce a kvedlackou rozmichame. Pridame sul, vanilkovy extrakt a cukr a opet rozkvedlame. Postupne prisypavame mouku a kvedlame.
    TIP: Stare hospodynky rikaji, ze je treba tekutinu lit do mouky a pak to nebude hrudkovatet takze pokud nemate dost rychlou ruku, zkuste tento obraceny postup
    TIP2: pokud budete smazit na oleji a ne na masle, nedavejte cukr a dejte lzicku oleje.
  • Na panvi rozehrejeme maslo, panev musi byt rozpalena, napriklad na 9 stupnu z 11. Na maslo vylejeme davku testa, odprostred polevame dokola, aby byla vrstva rovnomerna. Pripadne panev naklanime aby se testo rovnomerne rozteklo. Po cca 1 minute by mela byt prvni strana hotova, s panvi prudce pohneme dopredu a dozadu, aby se palacinka uvolnila. Jdna strana palacinky je hotova kdyz zacne lehce hnednout. Pote palacinku obratime a cca 30 vterin dodelame druhou stranu. Prvni palacinka se vetsinou roztrha. Po kazde palacince pridejte trosku masla ktere se zpeni, klidne mimo 'ohen'.
  • Tady trosku pozor: pokud chcete pouzivat misto masla olej, je lepsi do testa vubec nedavat cukr a obracet po par vterinach, jinak se to brutalne lepi.
  • Dobrou chuť!
Keyword palačinka, palačinky, snídaně