Go Back

Hondzýkův vaječňák

recept na výběrový lahodný vaječný koňak
Servings 3 lahve

Ingredients
  

  • 4 ks Salko nebo jiné slazene kondenzované mléko
  • 4 ks smetana ke šlehání 250ml nebo prostě 1 litr smetany ke šlehání
  • 750 ml plnutočné mléko
  • 12 ks žloutek
  • 1 ks muškátový oříšek
  • 600 ml Diplomatico rum
  • 150 ml brandy
  • 2 ks vanilkový lusk
  • 2 lžičky Bourbon Vanilla extrakt
  • 1 špetka sůl

Instructions
 

  • Ušlehejte žloutky.
  • Polovinu smetan lehce ohřejte, během ohřívání do nich dejte vnitřek vanilkových lusků. To se dělá tak, ze si lusk podélne rozříznete a pak lžíčkou vyškrábneme jeho vnitřek, který dáme do smetan. Přidejte také vanilkový extrakt.
  • Ohřáté smetany přídáme k ušlehaným žloutkům a promícháme. Vše přelejeme do velkého hrnce, který i nadále ohříváme. Nechceme to uvařit, ale chceme, aby se nám vše teplem hezky spojilo.
  • Za stálého míchání postupně přidáváme na střídačku smetany, salko a alkohol. Množství alkoholu si vylaďte, počítejte ale s tím, že po časem se vše zjemní (neplatí pouze pro alkohol ve vaječňáku), takže to můžete udělat ostřejší. Diplomatico je hlavním zdrojem chuti, brandy je pak na doostření.
  • Nakonec nastrouhejte trošku muškátového oříšku a osolte.
  • Na závěr ještě pár minut mícháme a zahříváme. Případnou pěnu, která vznikne na povrchu můžeme odebrat.
Keyword vaječňák, vaječný koňak, Vánoční recepty