Ušlehejte žloutky.
Polovinu smetan lehce ohřejte, během ohřívání do nich dejte vnitřek vanilkových lusků. To se dělá tak, ze si lusk podélne rozříznete a pak lžíčkou vyškrábneme jeho vnitřek, který dáme do smetan. Přidejte také vanilkový extrakt.
Ohřáté smetany přídáme k ušlehaným žloutkům a promícháme. Vše přelejeme do velkého hrnce, který i nadále ohříváme. Nechceme to uvařit, ale chceme, aby se nám vše teplem hezky spojilo.
Za stálého míchání postupně přidáváme na střídačku smetany, salko a alkohol. Množství alkoholu si vylaďte, počítejte ale s tím, že po časem se vše zjemní (neplatí pouze pro alkohol ve vaječňáku), takže to můžete udělat ostřejší. Diplomatico je hlavním zdrojem chuti, brandy je pak na doostření.
Nakonec nastrouhejte trošku muškátového oříšku a osolte.
Na závěr ještě pár minut mícháme a zahříváme. Případnou pěnu, která vznikne na povrchu můžeme odebrat.