Recept na italské tiramisu s mascarpone

Slovo “tiramisu” znamená v překladu “vytáhni/zvedni mně” a vy skutečně budete chtít mít chuť si každý kousek této lahodnosti zvednout a sníst.

Co budeme potřebovat:

  • 6 vajec
  • 1/2 hrnku cukru
  • 450g mascarpone
  • 1 lžičku vanilky
  • 1,5 hrnku silného expressa, vychladlého
  • 2 čajové lžičky tmavého třtinového rumu (u nás se často používá amareto)
  • 24 italských piškotů (podlouhlé prsty), nebo vícero českých
  • 1/2 hrnku kakaa

Příprava je pak velmi jednoduchá. Do velké mísy vyšleháme žloutky, cukr, mascarpone a vanilku až bude celá směs jemná krémová nadýchanina. Poté přidáme lžíci espressa a pokračujeme v mixování až bude káva plně rozmixována v pěně.

Z bílků uděláme sníh, který jemně vmícháme do směsi, udělají to lehčí.

V jiné misce nalejte rum/amareto do zbytku espressa, pro pestřejší chuť můžete dodat i lžičku Kalhúy.

Do mixu alkoholu a kávy postupně a pečlivě namáčejte piškoty, z obou stran. Poté je vkládejte na dno hlubší skleněné nádoby, která bude sloužit jako nádoba pro váš finální výtvor. Piškoty by měly pokrýt celé dno nádoby.

Na piškoty rozprostřete polovinu hmoty vzniklé z mascarpone a hezky uhlaďte. Krém posypte jemně asi polovinou kakaa.

Opět namáčejte piškoty a udělejte z nich další vrstvu v naší nádobě. Na piškoty přijde zbytek mascarpone krému. Vše uhlaďte, nádobu překryjte potravinovou fólií a dejte do lednice alespoň na dvě hodiny, nebo přes noc.

Poté už jenom posypete hotový výtvor zbytkem kakaa a je hotovo, můžete servírovat.

Dobrou chuť!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *