jednoduchý a rychlý recept jehož pomocí si večer zajistíte skvělou snídani na druhý den
Domácí rohlíky (slané)
chutné a jednoduché domácí rohlíky
Ingredients
- 400 gramů hladká mouka
- 25 gramů droždí
- 50 gramů rostlinný olej
- 250 ml mléko vlažné, chudší kuchaři mohou použít i vlažnou vodu
- 1 lžička cukr krystal
- 1 lžička sůl
- 1 kus vejce na potření
na posyp
- 1 hrstka hrubozrná sůl na posyp
- 1 hrstka kmín na posyp
Instructions
- dáme si na sporák mléko a uděláme z něj vlažné mléko
- mouku vysypeme do mísy, uprostřed uděláme ďolíček / mističku, do ní natrháme droždí a zasypeme lžičkou cukru a zalijeme troškou mléka (po okraj té "mističky"). Většina mléka nám ještě zbyde pro další použití
- přikryjeme utěrkou (tu mouku s droždím, cukrem a mlékem, ne sebe) a čekáme 10 minut (vy i mouka)
- poté mouku posypeme lžičkou soli, vlijeme zbytek mléka a vše důkladně ručně (nebo ve stroji) hněteme, postupně přidáme i olej a opět hezky prohněteme
- troubu si nastavíme na 230 stupňůtěsto rozdělíme na 10 částí, každou z nich ještě na 3, které upleteme do malého copánku a vyložíme na tác vyložený pečícím papírem
- houstičky ještě před pečením potřeme lehce rozšlehaným vejcem a poté (!!!) posypeme hrubozrnnou solí a kmínem
- pečeme cca 11-12 minut, od 10. minuty je možné teplotu zmírnit na cca 200°, podle toho jak vám peče trouba
- DOBROU CHUŤ