Luxusní roláda z piškotového těsta a kakaovým krémem je náš tradiční recept na vynikající dezert s příchutí dětství a pohody.
Maminky piškotová roláda s čokoládovým krémem
Piškotová roláda s čokoládovým krémem je pro mně zákusek dětství. Je to lehká sladkost, je to takové neobyčejné a navíc je to něco tak jednoduchého, že to zvládne každý.
Ingredients
piškot
- 5 kusů vejce
- 1 lžička citronový extrakt nebo citronová kůra z 1 citrónu
- 150 gramů cukr krupice
- 100 gramů polohrubá mouka
- 2 lžíce rostlinný olej
čokoládový krém
- 250 gramů máslo
- 120 gramů cukr krupice nebo krystal
- 1,5 lžíce kakao
- 2 kusy žloutek
Instructions
- Asi hodinu před přípravou si vyndejte máslo z lednice, pro přípravu krému ho potřebujete hezky změklé.
- Zapněte troubu na 150 stupňů, at’ se vám rozehřeje
- Kouzlem piškotového těsta je to, že se dělají žloutky a bílky zvlášť a pak až se smíchají. Jak připravit těsto na korpus je několik možností. Originální postup je, že v jedné míse rozmixujete do běla žloutky s cukrem, ve vedlejší míse bilky do sněhu a pak to dáte dohromady a promícháte s moukou. Ale pro mně skvěle fungoval postup na báječné Kuchařce pro dceru. Ten ale nemá TEN krém a zároveň mu chybí z mého pohledu důležitá ingredience v těstě – citronová kůra. Takže: Rozdělte žloutky a bílky zvlášť takovým tim vychytaným trikem. Pokud nemáte ten trik tak vychytaný, vyberte lžičkou skořápky z bílků 🙂 Vezměte si nějakou větší nádobu, ve které vše uděláme. Nejdříve rozmixujte bílky do pěny. Přidejte citrónovou kúru z jednoho citrónu nebo žičku citronového extraktu a pokračujte v mixování. Postupně přidávejte "po lžících’ cukr. Pokračujte v mixování, dokud bilky trošku nenabydou a navíc když vyndáte metly, zůstanou aspoň trošku v bílcích špičky. V tento okamžik přidávejte postupně žloutky. Pak vypněte mixér, vemte si metličku a za stálého jemného míchání po lžicich přidejte mouku a nakonec olej.
- Plech vyložte pečícím papírem, vylejte na něj těsto a hezky ho špachtlí rozetřete rovnoměrně do obdélníku. Dejte do trouby na 24 minut (150 stupňů jak jsem říkal v předchozím bodě).
- Ted si uděláme krém. Rozmixujte žloutky s cukrem. Jsou jenom dva, takže z toho bude spíš taková drobenka. Přidejte máslo a zmírněte rychlost mixování, Po chvíll poprašte kakaem a hezky ještě rozmixujte. Krém hotov.
- Až bude korpus upečený, vyndejte ho z trouby a nechte chvilku vychladnout. Dejte si do dlaně Ižičku mouky, poprašte lehounce korpus a dejte na něj další pečící papír. Clrkusově těsto obratte vzůru nohama a jemně sloupněte pečící papír, na kterém se těsto peklo (ted je nahoře). Opatrně roládu srolujte, ten "nový" papír na ní nechte. Počkejte cca 10 minut at testo trošku vychladne a není horké.
- Poté můžete roládu rozložit a potřete ji krémem. Krém hezky rozetřete až do okrajů, ať nemáte kraje rolády nepoužitelné. Poté roládu srolujte a postupně z ní odrolujte ten papír. Pak jí do něj už jenom zvenku zabalte a dejte na 15 minut do lednice hezky vychladit.
- Pak roládu přebalte do potravinové fólie a nechte ještě tak hodinu v lednici. Dobrou chuť!