Klasickým českým jídlem si můžete udělat spousty přátel jak při hostině, tak při dlouhodobém hodování i v místní nemocnici na odděleních zabývajících se žlučníky nebo liposukcí. No a co,je to labůžo tak proč si to občas nedopřát a ideálně se při tom dívat na VHS s nejúspěšnějšími díly Cvičme v rytme.
Co budeme na vepřovou pečeni se zelím potřebovat:
- přibližně 1 kg vepřové pečeně
- 2 cibule
- sůl, pepř
- česnek
- kmín
- vývar
- sádlo
- 1 jablko
na zelí:
- kysané zelí
- 1 cibule
- kmín
- sádlo
- sůl
- cukr
- 1 lžíce polohrubé mouky
Jak na to?
Den před hostinou si naložíme maso – maso osolíme, opepříme, posypeme kmínem a potřeme rozmačkaným česnekem. Dáme do zavřené nádoby do lednice a čekáme do druhého dne.
Maso pak uděláme tak, že v pekáčku pustíme sádlo a přisypeme celý kmín. Počkáme až se to trošku zpění a přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a stejně nakrájené jablko. Vložíme maso, přikrejeme a dáme do trouby. Pečeme 45 minut. Poté odkryjeme a pečeme do růžova po obou stranách. Před posledním otočením přidáme vývar.
Zelí dáme pokmínujeme, posolíme a dáme vařit. Mezitím si vedle na pánvi zrůžovíme cibulku na sádlě a přidáme trošku polohrubé mouky a pěníme. Tuto směs zamícháme do vařeného zelí a dle chudi můžeme zelí osladit.
Přidáme knedlíky a plzínku a baštíme co se do nás vejde!