Kdo by neznal vůni a mastnou podlahu v kuchyni u babičky, když dělala karbanátky. Jak na to? Udělat karbanátky je docela jednoduché.
Budeme potřebovat:
- 500g mletého masa, mix hovězí a vepřové
- 2 vejce
- 3 špetky majoránky
- lžička soli
- lžička pepře
- 1 menší cibule nebo šalotka
- 2 stroužky česneku
- lžička worchestrové omáčky
- lžíce kečupu
- lžíce hořčice
- strouhanku
Do masa vylijeme malého panáka vody, promícháme a necháme chvíli odležet. Cibuli nakrájíme na drobno a pak dáme všechno kromě strouhanky a česneku dohromady a pořádně promícháme. Poté přidáme rozmačkaný česnek. Poté do masa vsypáváme postupně strouhanku (tak 3 lžíce) a promícháváme, až bude směs trošku zahuštěná. Poté necháme minimálně 10 minut stát.
Z masa pak děláme placičky, které smažime na oleji.
Další varianty karbanátků
Existuje několik dalších variant karbanátků, většinou se liší v následujícím:
- přísady – někdo nedává worchester, někdo dává vícero kečupu, používá ostrý, někdo přidává sýr
- obalování – namísto přidání strouhanky do masové směsi se karbanátek ve strouhance obaluje, někdo ho obaluje v mouce. V takových případech doporučuji použít pouze 1 vejce