Skvělá vánoční vánočka

Tento vyzkoušený recept na skvělou vánočku vám jistě udělá radost. Není to klasická obyčejná vánočka, ale taková lepší, chutnější vánočka, která se hodí ke speciálním příležitostem, jako například Vánoce. No a pokud nemáte rádi Vánoce, nemusíte si trhat vlasy, najděte si jinou příležitost, například předvečer konzertu Marilyna Mansona (jste-li emo), nebo Justina Biebera (jste-li ještě divnější než emo).

Troufáme si tvrdit, že tento recept je taky opravdu úplný. Když se titož podíváte na tu bídu, která si říká recept na vánočku, zjistíte že polovina pisatelů nemá vůbec potuchy jak přepsat recept na papír a druhá polovina má pokročilou sklerózu. Chvalte tedy osud, který vás zavedl sem, protože již nemusíte dále googlit.

Vanocka
Skvělá Vánoční vánočka
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tento vyzkoušený recept na skvělou vánočku vám jistě udělá radost. Není to klasická obyčejná vánočka, ale taková lepší, chutnější vánočka, která se hodí ke speciálním příležitostem, jako například Vánoce.
Porce Doba přípravy
4 10minut
Doba vaření Doba nečinnosti
40minut 1,5hodina
Porce Doba přípravy
4 10minut
Doba vaření Doba nečinnosti
40minut 1,5hodina
Vanocka
Skvělá Vánoční vánočka
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tento vyzkoušený recept na skvělou vánočku vám jistě udělá radost. Není to klasická obyčejná vánočka, ale taková lepší, chutnější vánočka, která se hodí ke speciálním příležitostem, jako například Vánoce.
Porce Doba přípravy
4 10minut
Doba vaření Doba nečinnosti
40minut 1,5hodina
Porce Doba přípravy
4 10minut
Doba vaření Doba nečinnosti
40minut 1,5hodina
Suroviny
Porce:
Jednotky:
Pokyny
  1. ideální by bylo, abyste si všechny suroviny nechali odležet aby měly pokojovou teplotu
  2. Ohřejte si mléko lehounce tak, aby bylo vlažné. Poté důkladně smíchejte cca 80 ml mléka, lžičku cukru a droždí. To se jmenuje kvásek. Kvásek začne po chvíli pracovat (zvětšuje se objem, pění to)
    Vanocka-kvasek
  3. Máslo se sádlem dejte rozehřát, ale poté vám musí zase zchladnout (nesmí být horké) než ho dáte do těsta.
  4. Do velké mísy nasypte přes síto mouku. (aby to bylo nadýchanější). Přidejte všechny ostatní sypké suroviny (cukr, sůl, vanilkový cukr, hrozinky). Rozmíchejte zbytek mléka se žloutky a vmíchejte do směsi. Poté vmíchejte i kvásek. Vše důkladně prohněťte. Nakonec přidejte směs másla a sádla a mandlový extrakt.
    Vanocka
  5. Přikryjte mísu s těstem utěrkou a dejte do tepla, cca 25°. Můžete například zavřít do trouby a pod mísu dát hrnec s horkou vodou, nebo ji dát k radiátoru. Čekejte přibližně hodinu, ale v průběhu těsto 2-3x prohněťte.
  6. Těsto rozdělte na 3 stejné části a každou z nich také na 3 části. Budete mít 9 stejných částí. Z každé uválejte hadovitý válček (nudli) o průměru cca 1-2 centimetry, prostě na délku plechu. Nyní budeme plést: - dolní část ze 4 částí - buď vždy proplést vnější 2 a pak vnitřní 2, nebo vezměte první zleva, přendejte ho úplně doprava pod druhým zprava a tak opakujte až do zapletení - střední ze 3 částí, jako cop - horní jenom 2 části dohromady
  7. Potřete trošku spodní části shora rozšlehaným vejcem a položte na něj střední část, tu také potřete a na ni položte část horní. (nevypotřebujte si vejce celé, ještě budete jednou potírat). Do boků vánočky píchněte shora šikmo špejle, aby vánočka držela tvar. Nechte ji ještě 20 minut vykynout.
    Vanocka
  8. Vánočku potřete zbytkem vejce a posypte mandlemi.
  9. Pečte 20 minut na 180°, poté uberte na cca 160° ale vánočku už hlídejte podle toho jak je zvenku tmavá (může trvat 10-20 minut podle toho jak vám peče trouba). Poté vypněte troubu a nechte vánočku v troubě ještě dojít.
  10. Poté vánočku posypte moučkovým cukrem a nechte vychladnout.
  11. DOBROU CHUŤ
    Vanocka
Poznámky k receptu

Pozn.: pokud chcete s vánočkou experimentovat, tak do ní můžete přidat nějakou chuťovou variantu (kousky čokolády, marcipán, kandované ovoce), můžete si hrát s extraktem (vynechat, nebo použít vanilkový namísto mandlového). Můžete také úplně vynechat sádlo, ale mně to chutá se sádlem víc. Pokud byste chtěli mít vánočku více klasickou, je to praticky stejný recept, jenom se použije mnohem více mouky (1 kg) a vánočka se nechát mnohem déle kynout (3 hodiny).

Pokud se vám recept líbil, budeme rádi za vaše Like

Sdílet tento recept
PoužívámeWP Ultimate Recipe
Share

Comments

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *