Recept na jednoduchý mrkvový dort (buchtu)
Mrkvové dorty jsou velmi chutné a svěží moderní dorty, které je jednoduché si připravit i doma. My naši sérii o dortech začneme vlastně takovou buchtou, která je vhodným prvním schodem ve vaší cestě vzhůru ke krásným dortům.
Suroviny
základ dortu / buchty
- 2.5hrnku polohrubá mouka
- 1.25lžičky prášek do pečiva
- 1lžička jedlá soda
- 1lžička skořicev prášku
- 0.5lžička muškátový oříšekčerstvě namletý
- 0.25lžičky nové kořenímleté
- 0.5lžičky jemná sůl
- 4 vejcevětší
- 1.3hrnku cukr krystal
- 0.5hrnku hnědý třtinový cukr
- 1hrnek rostlinný olej
- 0.5hrnek plnotučný bílý jogurt
- 5hrnků mrkevnastrouhaná strouhátkem (mixérem) s velkými oky
- 1hrnek vlašský ořechpoloviny
poleva
- 1 máslopokojová teplota
- 0.5kg smetanový sýr(například Philadelphia)
- 2hrnek moučkový cukrpřesypaný přes sítko
- 1lžička vanilkový extrakt
Porce: osoby
Jednotky:
Pokyny
- Rozehřejte troubu na 180 °
- Umístěte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, muškátový oříšek, nové koření a sůl do velké mísy. Promíchejte a rozbijte hrudky.
- Do druhé mísy dejte vejce, cukr, olej, jogurt a rozšlehejte, dokud není směs hezky vláčná. Gumovou stěrkou vmíchejte tuto směs do sypké mísy. Přidávejte mrkev a rovnoměrně ji promíchejte.
- Těsto vlijte do pekáčku a rohy rozetřete gumovou špachtlí.
- Dejte do trouby, po 20 minutách pekáč otočte (ne vzhůru nohama :o) aby byla buchta vypečená rovnoměrně. Celkem pečeme asi 40-50 minut. Že je hotovo poznáte podle toho že když píchnete špejli do buchty, vyjde ven suchá, pouze s pár drobky. Po vyjmutí z trouby nechte přibližně 2 hodiny vychladnout v pokojové teplotě. Mezitím si připravíme ořechy.
- Umístěte ořechy na plech a pečeme, dokud nezhnědnou a nezačnou vonět, asi 10 minut. Poté je přeneste na prkénko, nechte chvilku vychladnout a nakrájejte na drobné kousky.
- POLEVA
- Umístěte máslo a smetanový sýr v misce do mixéru vybaveného pádlem a mixujte středně vysokou rychlostí asi 3 minuty, až je směs lehká a nadýchaná.
- Vypněte mixér a setřete dolů do misky směs na stranách misky. Přidejte moučkový cukr a vanilkový extrakt. Zapněte mixér na nízké otáčky a míchejte asi 30 vteřin.
- Vypněte mixér a opět setřete stěny misky dolu. Poté zapněte mixér na středně vysokou rychlost a míchejte, dokud je poleva krémová a nadýchaná, asi 3 minuty.
- Rozetřete polevu rovnoměrně na celý dort a rovnoměrně posypte ořechy.
- DOBROU CHUŤ! 🙂
Poznámky k receptu
Pokud nemáte v plánu jíst dort do 4 hodin, zakryjte potravinovou fólií a dejte to chladu kde vydrží až 3 dny. Před podáváním nechte buchtu před konzumací cca 45 minut ztratit chlad.
PoužívámeWP Ultimate Recipe