Recept na jablečný tatin
Jablečný tatin je svým složením jednoduchý dezert se svěží a jemnou chutí.
Tento recept vznikl zkušeností s následujícími recepty:
https://recepty.cuketka.cz/tarte-tatin-obraceny-jablecny-kolac/
https://www.apetitonline.cz/recept/terte-tatin
Recept je také docela rychlý, ale těsto na korpus musí ležet alespoň hodinu v lednici, takže je dobré si ho připravit s předstihem. Některé recepty dělají jablka zvlášť, ale nejlepší je vše dělat na jedné pánvi, kterou můžete dát do trouby.
- 225g hladká mouka
- 90g máslo
- 40g cukr krupice
- 1kus vejce
- 1špetka sůl
- 150g cukr krupice
- 60g máslo
- 750g jablek
- 0,5lžičky vanilkový extrakt
- Těsto na korpus připravíme tak, že všechny suroviny (mouka, máslo, cukr, krupice, vejce a sůl) dáme do mísy a důkladně klidně ručně hněteme, až je těsto krásně hladké a pak ještě chvíli. Těsto pak zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice alespoň na hodinu.
- teď je ten správný čas vyndat těsto z trouby a nechat ho lehce "povolit".
- Všechna jablka si oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, zbavíme jadřinců. Ty čtvrtky mohou být klidně "ploché" = vnitřní hroty skrojíme.
- Z těsta vyválíme placku o rozměrech o cca 1-2 centimetry větší, než je plocha pánve.
- Na pánev, která se pak dá dát do trouby, velikostně odpovídající velkému talíři, nasypeme cukr na náplň a dáme na 50% (nebo méně) intenzity plamene/indukce/čehokoliv co máte. Po chvíli se z cukru začne tvořit karamel. Nezmatkujeme a chvíli čekáme, občas zašmidláme pánví tak, aby se nerozpuštěný cukr dostal do louže karamele a tam se začal také rozpouštět, jak to dělají jeho kamarádi.
- Když je všechen cukr rozpuštěn, dáme na 2 minutky stát a poté do karamelu naházíme a lehce promícháme máslo. Pozor, karamel má tendenci se lepit, tak to děláme jenom lehce plastovou špachtličkou.
- Zapneme troubu na 180 stupňů
- Poté na pánev vyskládáme jablka tak, aby to bylo co nejvíc natěsno. Pokusíme se vše zaklopit těstem. Kdyby se nám těsto roztrhlo, nehysterčíme, neřežeme se do ruky a nevoláme matce. Prostě v klidu tam to těsto vyskládáme, aby tam nebyly mezery. Těsto pak hezky lehce přimáčkneme k jablkům a na několika místech propíchneme vidličkou.
- Všechno dáme do trouby, pěkně na 30 minut.
- Pánev vyndáme z trouby a necháme cca 5 minut odstát. Pánev přiklopíme talířem nebo tím, na čem pak ve finále budeme dort servírovat a jedním šikovným houpavým chvatem pánev s taliřem obrátíme vzůru nohama. Pozor, karamel s máslem se spojily s jablky a dort obsahuje šťávu, takže musíte trošku vychytat hmat překlopení.
- Dobrou chuť, pokud vám to všichni nesní rovnou, podáváme ideálně teplé, se šlehačkou nenbo créme franché.