Recept na jablečný tatin

Jablečný tatin je svým složením jednoduchý dezert se svěží a jemnou chutí.

Tento recept vznikl zkušeností s následujícími recepty:

https://recepty.cuketka.cz/tarte-tatin-obraceny-jablecny-kolac/

https://www.apetitonline.cz/recept/terte-tatin

 

Recept je také docela rychlý, ale těsto na korpus musí ležet alespoň hodinu v lednici, takže je dobré si ho připravit s předstihem. Některé recepty dělají jablka zvlášť, ale nejlepší je vše dělat na jedné pánvi, kterou můžete dát do trouby.

Jablečný tatin
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
jednoduchý dezert se svěží a jemnou chutí
Porce
8porcí
Doba vaření Doba nečinnosti
1hodina 1hodiny
Porce
8porcí
Doba vaření Doba nečinnosti
1hodina 1hodiny
Jablečný tatin
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
jednoduchý dezert se svěží a jemnou chutí
Porce
8porcí
Doba vaření Doba nečinnosti
1hodina 1hodiny
Porce
8porcí
Doba vaření Doba nečinnosti
1hodina 1hodiny
Suroviny
korpus
náplň
Porce: porcí
Jednotky:
Pokyny
  1. Těsto na korpus připravíme tak, že všechny suroviny (mouka, máslo, cukr, krupice, vejce a sůl) dáme do mísy a důkladně klidně ručně hněteme, až je těsto krásně hladké a pak ještě chvíli. Těsto pak zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice alespoň na hodinu.
  2. teď je ten správný čas vyndat těsto z trouby a nechat ho lehce "povolit".
  3. Všechna jablka si oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, zbavíme jadřinců. Ty čtvrtky mohou být klidně "ploché" = vnitřní hroty skrojíme.
  4. Z těsta vyválíme placku o rozměrech o cca 1-2 centimetry větší, než je plocha pánve.
  5. Na pánev, která se pak dá dát do trouby, velikostně odpovídající velkému talíři, nasypeme cukr na náplň a dáme na 50% (nebo méně) intenzity plamene/indukce/čehokoliv co máte. Po chvíli se z cukru začne tvořit karamel. Nezmatkujeme a chvíli čekáme, občas zašmidláme pánví tak, aby se nerozpuštěný cukr dostal do louže karamele a tam se začal také rozpouštět, jak to dělají jeho kamarádi.
  6. Když je všechen cukr rozpuštěn, dáme na 2 minutky stát a poté do karamelu naházíme a lehce promícháme máslo. Pozor, karamel má tendenci se lepit, tak to děláme jenom lehce plastovou špachtličkou.
  7. Zapneme troubu na 180 stupňů
  8. Poté na pánev vyskládáme jablka tak, aby to bylo co nejvíc natěsno. Pokusíme se vše zaklopit těstem. Kdyby se nám těsto roztrhlo, nehysterčíme, neřežeme se do ruky a nevoláme matce. Prostě v klidu tam to těsto vyskládáme, aby tam nebyly mezery. Těsto pak hezky lehce přimáčkneme k jablkům a na několika místech propíchneme vidličkou.
  9. Všechno dáme do trouby, pěkně na 30 minut.
  10. Pánev vyndáme z trouby a necháme cca 5 minut odstát. Pánev přiklopíme talířem nebo tím, na čem pak ve finále budeme dort servírovat a jedním šikovným houpavým chvatem pánev s taliřem obrátíme vzůru nohama. Pozor, karamel s máslem se spojily s jablky a dort obsahuje šťávu, takže musíte trošku vychytat hmat překlopení.
  11. Dobrou chuť, pokud vám to všichni nesní rovnou, podáváme ideálně teplé, se šlehačkou nenbo créme franché.
Sdílet tento recept
PoužívámeWP Ultimate Recipe
Share

Comments

You may also like...