Recept na dezert Pavlova s lesním ovocem

Pavlova je nadýchaný lehoučký dezert, při kterém budete snít a vznášet se v obláčcích. A budete se ostražitě dívat kolem na ostatní, aby vám ho nesnědli. I proto je dobré ho dělat ne jako dort, ale ve velikosti dezertních porcí.

Pavlova je náročný na bílky, proto, až si ho zajedete, ho doporučujeme dělat v kombinaci s Vánočkou, která je zase náročná na žloutky.

Pavlova je také náročný na čas. Takže nepočítejte, že si ho dáte hned jak ho upečete. Korpusy se dělají hodinu a půl a pak je ještě dobré, když se dezert nechá po natření šlehačky na korpusy cca 1-2 hodiny stát, aby se vše krásně spojilo v jednu nebeskou hmotu.

Tento recept vznikl ze dvou receptů níže a vlastních zkušeností s přípravou:
https://www.apetitonline.cz/recepty/5127-pavlova-s-jahodami.html
https://kitchenette.cz/clanek/schwarzwaldska-pavlova

Dezert Pavlova
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Pavlova je nadýchaný lehoučký dezert, při kterém budete snít a vznášet se v obláčcích. A budete se ostražitě dívat kolem na ostatní, aby vám ho nesnědli. I proto je dobré ho dělat ne jako dort, ale ve velikosti dezertních porcí.
Porce
8porcí
Porce
8porcí
Dezert Pavlova
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Pavlova je nadýchaný lehoučký dezert, při kterém budete snít a vznášet se v obláčcích. A budete se ostražitě dívat kolem na ostatní, aby vám ho nesnědli. I proto je dobré ho dělat ne jako dort, ale ve velikosti dezertních porcí.
Porce
8porcí
Porce
8porcí
Suroviny
korpus
ostatní
Porce: porcí
Jednotky:
Pokyny
  1. Dezert má jednu hlavní část a tou je mixování bílků do sněhu. Je to trošku dlouhé (10-15 minut), ale stojí to za to. Někteří vykukové si dobu zkracují tím, že sníh mixují na páře, takže je hotový dřív. Ale je jenom na vás jestli chcete, aby vás pak kuchař co tenhle dezert vymyslel chodil v noci strašit nebo ne.
  2. Bílky dáme do nádoby na mixování (taková ta odměrka na 1l co máme doma všichni je v pohodě a přeteče jenom o kousek) a mixérem se na nízké otáčky pokoušíme udělat sníh. Když je sníh tuhý, začneme postupně přidávat po lžících cukr (oba cukry i škrob smícháme dohromady). Vydržíme to tam ten cukr nenasypat celý, ale přidáváme opravdu postupně a po lžících. Můžete při tom relaxovat a obdivovat, jak bílky mění strukturu nejdříve do pěny, do sněhu a ve finále do bílé lesklé hmoty, která nabývá na objemu a ... ano, postupně vám o trochu přeteče přes okraj.
  3. Že jsme hotovi poznáme podle toho, že při vyndání mixéru (respektive zastavení a poté vyndání mixéru), zůstanou ve sněhu takové špičky - viz obrázek.
    sníh na dezert pavlova
  4. Troubu si rozehřejeme na 150 stupňů a mezitím si přiravíme dva plechy, které vyložíme pečícím papírem.
  5. Naběračkou přeneseme sníh na plechy do kýžených tvarů a rozměrů dezertu. Na internetu je velká móda z Pavlova dělat dorty. V takovém případě nedělejte jednotlivé korpusy moc tenké, protože se pak při oddělování od papíru polámou a vysušujte je v troubě delší dobu, aby pořádně vyschly. Pro začátek (a asi i pro celý život) jsou lepší kolečka ve tvaru jedné porce.
  6. Plechy dáme do trouby a pak troubu snížíme na 110 stupňů. (tedy, podle toho jak dlouho to chcete péct. Pavlova se tedy nepeče, spíše vysušuje, čím déle, tím lépe. Platí, že při 110 se to dělá tak 1,5 hodiny. Když dáte vyšší teplotu, bude to kratší, ale dezert dostane žlutý nádech. Při nižší teplotě to zase bude trvat i několik hodin. Stejně je ale v pořádku, když po vypnutí trouby necháte korpusy dosušit třeba přes noc (pokud to vydržite :o).
  7. Korpusy necháme vychladnout a mezitím umixujeme šlehačku (to že je hotová poznáte tak, že je možné ji obrátit vzhůru nohama aniž by vytekla) a připravíme si lesní ovoce.
  8. Šlehačku naneseme a ovoce rozházíme vždy mezi dva korpusy, které dáme na sebe a ještě nahoru na dezert.
  9. Poté je ještě třeba nechat dezert cca 1-2 hodiny v lednici. Šlehačka se totiž spojí s korpusem v jednu nebeskou hmotu s lehoučkou chutí.
  10. Dobrou chuť!
Poznámky k receptu

A několik nepovedených pokusů, kterých vás mohu ušetřit:

  • ve šlehání sněhu nepřestávejte a udělejte to najednou, sníh se pak neudělá
  • nádoba na sníh nesmí být moc široká, jinak se sníh neudělá
  • i z pořádně neudělaného sněhu je možné Pavlova upéct, chuť je stále v pořádku, ale má pak tvrdou strukturu a blbě se krájí, není tak nebesky lehoučký
  • dělat obrovské placky je blbý nápad, špatně se propečou, jsou vlhké a při odlepování korpusu od pečícího papíru se rozlámou
  • šlehat smetanu na vaření je marnost, stejně se nevyšlehá :-DDDDD
Sdílet tento recept
PoužívámeWP Ultimate Recipe
Share

Comments

You may also like...