Recept na americký hamburger

Navzdory mánii, kterou hamburger v poslední době (zejména ve větších městech, kde se divní lidé potřebují odlišit a tak z obyčejných věcí dělají něco extra) způsobil, je to velmi jednoduché jídlo připravitelné za pár minut, bez potřeby nějaké speciální přípravy či bylinek od Jamieho Olivera, který nejenže nikdo nezná, ale když už náhodou najdete překlad co vlastně ten kluk myslel, seženete je pouze o půlnoci v zapadlé zakarpatské vísce od party zarostlých nahatých loupežníků … ummm … kde jsme to byli? Aha, hamburger. No tak recept bude kratší než tenhle odstavec.
Velmi důležité v každém receptu na hamburger je také se vyhranit proti karbanátku. Je maximálně poučné zpravit čtenáře o tom aby nebyl hovado a nepletl si český karbanátek s americkým habrugerem (nebo burgrem, pokud chcete vypadat hodně světově a jako že ste v tom Njů Jorku byli) a náhodou do něj necpal ani strouhanku, ani vajíčka a podobné zhovadilosti.

Vezměte jakékoliv množství mletého masa. Hipsteři a gastrofašisti vás budou nutit to udělat ze svíčkové jihoamerického býka, který byl panic, celý život se živil pouze biotrávou a ořechy a každý pátek pěkně do kostela pro dobytek modlit se k velkému volovi. Na druhé straně mamky z mimibazaru vám tuhle mňamku poručí udělat klidně z mixu vepřového a hovězího, který mají v levnější v Albertu (ale za 2 dny vám shnije) ale nejlepší když manžík dojede do Globusu, protože babi říká, že tam mají super řeznictví.

Takže máte to maso. To osolte opepřete a je hotovo. Stojím si za trikem, že když do toho masa dáte malého panáka (nebo většího) vody, prohnětete a necháte 15 minut odstát, tak to maso je pak šťavnatější.

Z masa pak uděláte kuličky tak do dlaně, splácněte je na 1-2 cm vysoké placky a dejte je na  středně rozpálenou pánev (tak 7 z 10ti) s olejem. Vždycky když to maso dáte na pánev nebo otočíte, vemte si takovou špachtličku a s americkým výrazem ten burger k tý pánvičce lehce přitlačte. Můžete doprovodit lehkým „Yeeeaaahhhh“. Smažíme cca 3 minuty po každé straně, pokud je to ze strany ještě růžový, tak klidně ještě chvíli, taky podle toho jestli to chceš „rér“ jako krvavý nebo „weldan“ nebo po německu „durch“, tedy propečený. Pak dejte maso do hlubokýho talíře, přikrejte jiným talířem a nechte pár minut dojít a odpočnout si.

Na suchý pánvi pak dejte na cca minutu opražit rozkrojený housky aby byly křupavější.

Jako přízdobu:

  • chedar – jasně, protože bez chedaru není čízburgr žeano, tedy po poslední obrátce prskěte na burgr pláteck chedaru a nechte ho lehce roztát aby vám zasvinil celou pánev
  • blů číz – neboli niva, udělejte stejný proces jako s chedarem ale dejte jí tam míň, aby tu pánev fakt nezasvinila
  • zkaramelizovaná cibule – na dostatečným množství másla osmahněte cibulku nakrájenou na kolečka / půlkolečka, přidejte tymián a pak jí nechte ještě chvíli podusit pod pokličkou až chytne hnědou barvu
  • samozřejmě kečup, tatarka, cokoliv ty čuně

a – DOBROU CHUŤ!!!

 

Recept na americký hamburger
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Navzdory mánii, kterou hamburger v poslední době (zejména ve větších městech, kde se divní lidé potřebují odlišit a tak z obyčejných věcí dělají něco extra) způsobil, je to velmi jednoduché jídlo připravitelné za pár minut, bez potřeby nějaké speciální přípravy či bylinek od Jamieho Olivera, který nejenže nikdo nezná, ale když už náhodou najdete překlad co vlastně ten kluk myslel, seženete je pouze o půlnoci v zapadlé zakarpatské vísce od party zarostlých nahatých loupežníků ... ummm ... kde jsme to byli? Aha, hamburger. No tak recept bude kratší než tenhle odstavec.
Porce
4porce
Porce
4porce
Recept na americký hamburger
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Navzdory mánii, kterou hamburger v poslední době (zejména ve větších městech, kde se divní lidé potřebují odlišit a tak z obyčejných věcí dělají něco extra) způsobil, je to velmi jednoduché jídlo připravitelné za pár minut, bez potřeby nějaké speciální přípravy či bylinek od Jamieho Olivera, který nejenže nikdo nezná, ale když už náhodou najdete překlad co vlastně ten kluk myslel, seženete je pouze o půlnoci v zapadlé zakarpatské vísce od party zarostlých nahatých loupežníků ... ummm ... kde jsme to byli? Aha, hamburger. No tak recept bude kratší než tenhle odstavec.
Porce
4porce
Porce
4porce
Suroviny
Přílohy dle libosti, například
Porce: porce
Jednotky:
Pokyny
Hamburger
  1. To osolte opepřete a je hotovo. Stojím si za trikem, že když do toho masa dáte malého panáka (nebo většího) vody, prohnětete a necháte 15 minut odstát, tak to maso je pak šťavnatější.
  2. Z masa pak uděláte kuličky tak do dlaně, splácněte je na 1-2 cm vysoké placky a dejte je na středně rozpálenou pánev (tak 7 z 10ti) s olejem. Vždycky když to maso dáte na pánev nebo otočíte, vemte si takovou špachtličku a s americkým výrazem ten burger k tý pánvičce lehce přitlačte. Můžete doprovodit lehkým "Yeeeaaahhhh". Smažíme cca 3 minuty po každé straně, pokud je to ze strany ještě růžový, tak klidně ještě chvíli, taky podle toho jestli to chceš "rér" jako krvavý nebo "weldan" nebo po německu "durch", tedy propečený. Pak dejte maso do hlubokýho talíře, přikrejte jiným talířem a nechte pár minut dojít a odpočnout si.
  3. Na suchý pánvi pak dejte na cca minutu opražit rozkrojený housky aby byly křupavější.
Příloha - karamelizovaná cibule
  1. na dostatečným množství másla osmahněte cibulku nakrájenou na kolečka / půlkolečka, přidejte tymián a pak jí nechte ještě chvíli podusit pod pokličkou až chytne hnědou barvu
  2. DOBROU CHUŤ
Sdílet tento recept
PoužívámeWP Ultimate Recipe
Share

Comments

You may also like...