Maminky piškotová roláda s čokoládovým krémem
Piškotová roláda s čokoládovým krémem je pro mně zákusek dětství. Je to lehká sladkost, je to takové neobyčejné a navíc je to něco tak jednoduchého, že to zvládne každý.

Porce | Doba přípravy |
10koleček cca | 20minut |
Doba vaření | Doba nečinnosti |
25minut | 10minut |
|
|
![]() |
Piškotová roláda s čokoládovým krémem je pro mně zákusek dětství. Je to lehká sladkost, je to takové neobyčejné a navíc je to něco tak jednoduchého, že to zvládne každý.
|
- 5kusů vajec
- 1lžička citronový extrakt nebo citronová kůra z 1 citrónu
- 150gramů cukr krupice
- 100gramů polohrubá mouka
- 2lžíce rostlinný olej
- 1kus máslo (250g)
- 120gramů cukr krupice nebo krystal
- 1,5lžíce kakao
- Několik hodin před přípravou si vyndejte máslo z lednice, pro přípravu krému ho potřebujete změklé.
- Zapněte troubu na 150 stupňů, ať se vám rozehřeje
- Kouzlem piškotového těsta je to, že se dělají žloutky a bílky zvlášť a pak až se smíchají. Jak připravit těsto na korpus je několik možností. Originální postup je, že rozmixujete do běla žloutky s cukrem, ve vedlejší míse bílky do sněhu a pak to dáte dohromady a promícháte s moukou. Ale pro mně skvěle fungoval postup na báječné Kuchařce pro dceru. Ten ale nemá TEN krém a zároveň mu chybí z mého pohledu důležitá ingredience v těstě - citronová kůra. Takže: Rozdělte žloutky a bílky zvlášť takovým tim vychytaným trikem. Pokud nemáte ten trik tak vychytaný, vyberte lžičkou skořápky z bílků :-)) Vezměte si nějakou nádobu, ve které vše uděláme. Nejdříve rozmixujte bílky do pěny. Přidejte citrónovou kůru z jednoho citrónu nebo lžičku citronového extraktu a pokračujte v mixování. Postupně přidávejte "po lžících" cukr. Pokračujte v mixování, dokud bílky trošku nenabydou a navíc když vyndáte metly, zůstanou aspoň trošku v bílcích špičky. V tento okamžik přidávejte postupně žloutky. Pak vypněte mixér, vemte si metličku a za stálého jemného míchání po lžících přidejte mouku a nakonec olej.
- Plech vyložte pečícím papírem, vylejte na něj těsto a hezky ho špachtlí rozetřete rovnoměrně do obdélníku. Dejte do trouby na 24 minut.
- Teď si uděláme krém. Rozmixujte žloutky s cukrem. Jsou jenom dva, takže z toho bude spíš taková drobenka. Přidejte máslo a zmírněte rychlost mixování. Po chvíli poprašte kakaem a hezky ještě rozmixujte. Krém hotov.
- Až bude korpus hotov, vyndejte ho z trouby a nechte chvilku vychladnout. Dejte si do dlaně lžičku mouky, poprašte lehounce korpus a dejte na něj další pečící papír. CIrkusově těsto obraťte vzůru nohama a jemně sloupněte pečící papír, na kterém se těsto peklo (teď je nahoře). Opatrně roládu srolujte, den "nový" papír na ní nechte. Počkejte cca 10 minut ať testo trošku vychladne a není horké.
- Poté můžete roládu rozložit a potřete ji krémem. Krém hezky rozetřete až do okrajů, ať nemáte kraje rolády nepoužitelné. Poté roládu srolujte a postupně z ní odrolujte ten papír. Do ní ho však už jenom zvenku zabalte a dejte na 15 minut do lednice hezky vychladit.
- Pak roládu přebalte do potravinové fólie a nechte ještě tak hodinu v lednici. Dobrou chuť
Recept z Kuchařky pro dceru, kde jsou hezky popsané možnosti zpracování těsta ze zde.
Nejnovější komentáře