Jak udělat karamel?

Ten nejoldschoolovější recept jak udělat karamel je dát (bílý) cukr na pánvičku a při cca 170° ho ohřívat a mixovat. Tím se z něj dostane voda a zkaramelizuje. Tento postup sice asi schvalují všechny babičky, ale je to dost komplikovaný postup náhlý na zhořknutí karamelu, které se stane když tu teplotu přepísknete nebo nemícháte dostatečně a připálí se to.

My využijeme té skutečnosti, že mikrovlnná trouba pracuje právě na tom způsobu, že v potravinách ohřívá vodu – tedy nám mikrovlnka pěkně pomůže s karamelizací. Také použijeme pro lahodnější chuť a dobrou konzistenci více přísad než jenom cukr. Jediným háčkem receptu je použití kukuřičného sirupu (corn syrup), který budete muset asi trošku pohledat / zakoupit na internetu.

recept z luxusnich receptu
Recept na karamel
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Jak udělat karamel bezpečně a rychle, v mikrovlnce.
recept z luxusnich receptu
Recept na karamel
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Jak udělat karamel bezpečně a rychle, v mikrovlnce.
Suroviny
Porce:
Jednotky:
Pokyny
  1. Troškou másla lehce potřete čtvercovou nebo obdélníkovou misku. Do této misky pak nalejeme hotový karamel.
  2. V kruhové misce vhodné do mikrovlnky lehce rozpustíme zbytek másla.
  3. Přidejte všechny ostatní přísady - sirup, cukr, kondenzované mléko a lehce ručně prošlehejte.
  4. Dejte do mikrovlnky a ohřívejte 6 minut na plný výkon. Pozor - je nutné abyste měli mikrovlnky s otáčecím vnitřním talířem, aby se cukr uvnitř ohřál rovnoměrně.
  5. Zatímco se vše vaří, připravte si vedle malou studenou vodní lázeň.
  6. Po 6 minutách v mikrovlnce, naberte malou lžičku a ponořte ji do studené lázně. Po chvíli vyndejte a zkuste promnout mezi prsty. Pokud budete schopni zformovat malou kuličku, je hotovo. Pokud ne, zapněte mikrovlnky ještě na 30 vteřin a postup opakujte dokut se vám kulička nepovede. Celková doba vaření by však neměla přesáhnout 8 minut.
  7. Opatrně vyjměte mísu z mikrovlnky (asi bude horká, žeano) a obsah nalejte do oné čtvercové mísy, kterou jste na začátku vytřeli máslem. Pokud to vaše chuť požaduje, posypte lehce malou špetkou soli.
  8. Dejte do ledničky dokud vše neztuhne, minimálně na 30 minut.
  9. Vyklopte karamel a rozřežte ho na karamelové hranolky. Ty můžete zabalit do voskového papíru. Skladujte v zavřené vzduchotěsné krabici při pokojové teplotě.
  10. DOBROU CHUŤ 🙂
Sdílet tento recept
PoužívámeWP Ultimate Recipe
Share

Comments

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *