Jak udělat karamel?
Ten nejoldschoolovější recept jak udělat karamel je dát (bílý) cukr na pánvičku a při cca 170° ho ohřívat a mixovat. Tím se z něj dostane voda a zkaramelizuje. Tento postup sice asi schvalují všechny babičky, ale je to dost komplikovaný postup náhlý na zhořknutí karamelu, které se stane když tu teplotu přepísknete nebo nemícháte dostatečně a připálí se to.
My využijeme té skutečnosti, že mikrovlnná trouba pracuje právě na tom způsobu, že v potravinách ohřívá vodu – tedy nám mikrovlnka pěkně pomůže s karamelizací. Také použijeme pro lahodnější chuť a dobrou konzistenci více přísad než jenom cukr. Jediným háčkem receptu je použití kukuřičného sirupu (corn syrup), který budete muset asi trošku pohledat / zakoupit na internetu.
- 1/2hrnek máslo
- 1/2hrnek kukuřičný sirup (corn syrup)nebo jiný, tmavý (ale ne prosmvás šťávu!!!)
- 1hrnek hnědý cukr, lehký
- 1/2hrnek kondenzované mlékosladké
- 1troška mořská sůlpokud chcete
- Troškou másla lehce potřete čtvercovou nebo obdélníkovou misku. Do této misky pak nalejeme hotový karamel.
- V kruhové misce vhodné do mikrovlnky lehce rozpustíme zbytek másla.
- Přidejte všechny ostatní přísady - sirup, cukr, kondenzované mléko a lehce ručně prošlehejte.
- Dejte do mikrovlnky a ohřívejte 6 minut na plný výkon. Pozor - je nutné abyste měli mikrovlnky s otáčecím vnitřním talířem, aby se cukr uvnitř ohřál rovnoměrně.
- Zatímco se vše vaří, připravte si vedle malou studenou vodní lázeň.
- Po 6 minutách v mikrovlnce, naberte malou lžičku a ponořte ji do studené lázně. Po chvíli vyndejte a zkuste promnout mezi prsty. Pokud budete schopni zformovat malou kuličku, je hotovo. Pokud ne, zapněte mikrovlnky ještě na 30 vteřin a postup opakujte dokut se vám kulička nepovede. Celková doba vaření by však neměla přesáhnout 8 minut.
- Opatrně vyjměte mísu z mikrovlnky (asi bude horká, žeano) a obsah nalejte do oné čtvercové mísy, kterou jste na začátku vytřeli máslem. Pokud to vaše chuť požaduje, posypte lehce malou špetkou soli.
- Dejte do ledničky dokud vše neztuhne, minimálně na 30 minut.
- Vyklopte karamel a rozřežte ho na karamelové hranolky. Ty můžete zabalit do voskového papíru. Skladujte v zavřené vzduchotěsné krabici při pokojové teplotě.
- DOBROU CHUŤ 🙂
Převzato z anglického originálu na http://food-hacks.wonderhowto.com/how-to/make-amazing-7-minute-caramels-your-microwave-0159497/